Møl findes over hele verden, og de er faktisk sommerfugle. De er helt normale her i Danmark. Møl er et af de mest almindelige skadedyr, som vi får indendørs i huset, og det er larverne fra møl, der gnaver huller i uldtøjet i klædeskabet.
I Danmark findes der omkring 80 arter af sommerfugle. Blandt disse finder man blandt andet klædemøl og pelsmøl. De kommer ofte ind i boligen om foråret, og de kan gøre stor skade på ens tøj, hvis ikke man har opdaget, at de er kommet indenfor. En enkelt møl kan flyve ind og lægge hundredevis af æg, helt uden at man lægger mærke til det.
Når æggene klækkes, sætter larverne sig i ens tøj, og så begynder de at spise af de forskellige tekstiler.
Man undrer sig over, hvordan de kommer ind i ens garderobe. En almindelig måde at få møl ind i huset på kan være, hvis man f.eks køber genbrugt tøj, og lægger det ind i klædeskabet uden at vaske det. En anden måde kan være, at man har fået foræret tøj fra et familiemedlem, der har haft det hængende ubrugt i deres klædeskab i meget lang tid. Den bedste anbefaling her er, at man vasker tøjet inden man hænger det ind i sit eget skab.
Hvad gør man, hvis man opdager huller i sit tøj?
Hvis du pludselig ser et hul midt i din strik, skal du være meget opmærksom. Det bedste er, at du tømmer dit skab og rengør grundigt. Larverne gemmer sig i revner og sprækker i skabet – så støvsugning og evt. spray med insektspray vil måske kunne afhjælpe problemet.
Det anbefales, at rengøre hele rummet og ikke kun klædeskabet eller kommoden da møllene også kan være i selve rummet.
Lad på intet tidspunkt støvsugerposen blive i støvsugeren, efter du har rengjort for møl, da de kan kravle ud af den og inficere huset på ny.
Fakta om møl
- Det er møllarver, der laver hul i tøjet. Voksne møl spiser ikke tøj.
- Der er to typer møl, som du skal passe på, når det kommer til tøj: pelsmøl og klædemøl. De spiser begge tekstiler. Den ene er gul, den anden er grålig.
- Møl angriber kun syntetisk stof, hvis det er et blandingsstof, eller hvis stoffet er snavset.
- Møl kan bedst lide uld, fjer, pels og hår.
- En hun-møl kan lægge op til 100 æg på samme tid, og de klækker efter et par døgn.
- Møllen trives bedst bedst ved en temperatur på 25 grader.
- Man kan anskaffe sig møl-fælder eller klæbefælder med duft. Møllene sidder fast i disse og dør.
- Der er størst risiko for at få møl om foråret, når vi lufter ud. Ofte lægger vi ikke mærke til dem, før de har lagt deres æg, og larverne har bidt huller i tøjet.
- Brug evt. insektnet hvis du vil sove med åbent vindue, så kan møllene nemlig ikke flyve ind i huset.
- Der findes forskellige midler, som man kan hænge i sit klædeskab eller lægge i sine skuffer. Bl.a. cedertræs kugler mm.
Vi håber, at denne korte beskrivelse kan forklare, hvorfor man pludselig kan finde huller i sine fine cashmere og uld strik.
Vi medsender altid en plastpose med genluk med vores varer, når vi leverer til vores kunder – og vi kan anbefale, at man genbruger denne pose til opbevaring.